Arhiva za kategoriju Ostalo

ČESTITKA SIHZ-a

Pred nama je Božić, najradosniji kršćanski blagdan koji ima poseban značaj, zbog slavljenja najvećih tradicionalnih vrednota Božića – ljubav prema bližnjemu i vjeru u pobjedu dobroga.

Božić je praznik obitelji, zajedništva i brige za bližnje. Božić je isto tako vrijeme dobrote i solidarnosti, praznik koji nas upućuje na razumijevanje i uzajamno poštivanje.

Svima želimo radosne blagdane. Provedimo ih u krugu obitelji, u miru, ljubavi, nadi i vjeri u bolje sutra.

Sretan i blagoslovljen vam Božić i sretna Nova godina.

Sindikat infrastrukture HŽ-a

No Comments

19.4.2023. – Vlak više neće ići kao puž? Pruga kojom se godišnje preveze 86 tisuća putnika konačno ide u obnovu – HŽ najavio radove na dionici Karlovac – Ozalj – Bubnjarci

Zlatno doba razvoja željeznice na karlovačkom području zasigurno je ono od kraja devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća. Tada je izgrađeno sve ono što imamo i danas, 1873. godine pruga Rijeka – Karlovac, 1903. dovršen je željeznički kolodvor na Baniji, 1907. godine puštena je u promet pruga Sisak – Karlovac. 

Nekoliko godina kasnije, točnije 1913. željeznički je povezana Ljubljana s Karlovcem, upravo izgradnjom pruge Karlovac – Ozalj – Bubnjarci – Metlika, koja se nadovezala na trasu pruge Metlika – Ljubljana izgrađena još 1894. godine.

Vrijeme je to još uvijek stolovanja moćnih Austro-Ugarskih vladara koji su uvelike doprinijeli daljnjem razvoju Hrvatske, od prometnih veza, bilo željezničkih ili cestovnih, kulturnih i obrazovanih institucija do arhitektonskih rješenja.

Pruga Karlovac – Bubnjarci – Metlika – Novo Mesto – Ljubljana povezivala je u ondašnje vrijeme austrijske i ugarske zemlje u istoimenoj državi te je bila svojevrsni kotač koji je u ovom kraju pokrenuo razvoj industrijalizacije.

Mnogima je ova pruga obilježila dijelove života vozeći se u tzv. “konzervama”; šinobusima koje je davno bivša država dobila od Njemačke kao dio ratne reparacije. Tridesetih godina prošlog stoljeća oni su vozili po berlinskim ulicama i bili su čudo tehnologije, a ovom su prugom “jezdili” sve do prije petnaestak godina.  Stoljeće kasnije dogodilo se upravo ono čega su se svi pribojavali. Vlak na ovoj pruzi više ne vozi zbog razloga koji najbolje opisuje stanje hrvatskih željeznica.

Ide se u obnovu 

No, iz HŽ Infrastrukture smiruju situaciju. Kako su na upit KAportal pojasnili nije zatvoren promet na željezničkoj pruzi Karlovac – Kamanje – državna granica već je radi stanja gornjeg ustroja uvedena lagana vožnja. Zbog kvalitete pružanja usluge prijevoza putnika HŽ Putnički prijevoz je od 31. ožujka 2023. uveo prijevoz putnika autobusima.

Inače, već više od dva mjeseca na toj relaciji pruge vozi autobus koji je uveden kao zamjenski prijevoz nakon ukidanja smjene jutarnjeg radničkog vlaka. Razlog uvođenja upravo autobusne linije je što HŽ fizički vlak nema koji bi putovao na toj relaciji pruge, a cijela koncepcija voznog reda usklađena je i prilagođena školskoj liniji. 

Nakon toga na vidjelo su izišli neki drugi problemi, a to je kompletna zapuštenost ove pruge koja očito pravu obnovu nije ni doživjela u posljednjih sto godina. To jasno pokazuju i podaci HŽ Infrastrukture. Kako su potvrdili za KAportal zadnji radovi na obnovi pruge obavljani su na dionici Ozalj – Kamanje – državna granica, i to 1984.-1987., 1993. i 2001. godine.

Iz HŽ Infrastrukture dodaju kako u 2023. godini planiraju pokrenuti postupak javne nabave za radove obnove pruge Karlovac – Kamanje – državna granica te nakon ugovaranja pristupiti radovima.

Prema podacima koje nam je dostavio HŽ Putnički prijevoz, u prošloj godini prevezeno oko 83.600 putnika kojima je polazni ili odredišni kolodvor bio na pruzi Karlovac – Bubnjarci – Karlovac.

IZVOR

No Comments

Sportsko rekreativni susreti SIHŽ-a Rovinj, Turističko naselje „Amarin“ period 15.- 18. 09.2022. godine

Sukladno programu rada SIHŽ-a naš sindikat tradicionalno i  ove godine organizira 26. Sportsko rekreativne susrete članova sindikata .

CILJ ovogodišnje naše organizacije rekreativnih susreta članova je da upravo kroz gore navedeno omogući svojim članovima  sudjelovanje u različitim sadržajima organizirane sportske rekreacije kao  i druženje članova iz različitih radnih sredina. Naš program uključuje različite rekreativne sadržaje u kojima naši članovi mogu pokazati svoje sposobnosti kroz sudjelovanje u različitim sportskim sadržajima .  

Odlukom Glavnog povjereništva SIHŽ-a 26. susreti će se održati u terminu od 15. rujna do 18. rujna 2022. godine u Rovinju, Turističko naselje „Amarin“.

No Comments

30.12.2020. – Inicijativa za pokretanje akcije prikupljanja financijske pomoći

Poštovana gospodo,

obraćamo Vam se s inicijativom za pokretanje akcije prikupljanja financijske pomoći za radnike HŽ Infrastrukture koji prebivaju ili uobičajeno borave na području pogođenim potresom i čije kuće ili stanovi su oštećeni istim.

Dokazano učinkovit način prikupljanja financijske pomoći je priprema obrazaca od strane nadležnih grupa za obračun plaća na kojima svaki radnik koji to može ili želi upisuje iznos koji želi donirati i svojim potpisom daje suglasnost ustezanja tog iznosa na prvoj sljedećoj plaći.

Prikupljena sredstva  uplaćivala bi se na zaseban račun, a nakon toga, na temelju dostavljene dokumentacije koja dokazuje nastalu štetu, uplaćivala radnicima s navedenih područja.

O visini sredstava pomoći svakom pojedinom radniku samostalno odlučuje Povjerenstvo koje će dogovorno imenovati Uprava HŽI i reprezentativni sindikati.

Očekujemo žurno uvažavanje ove inicijative i napominjemo da će reprezentativni sindikati podržati provođenje ove aktivnosti  u tehničkom i svakom drugom smislu.

S poštovanjem,

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske
Sindikat infrastrukture HŽ
Sindikat željezničara Hrvatske

DOPIS INICIJATIVE

No Comments

05.09.2017. – Europski sud za ljudska prava: Poslodavaci će morati obavijestiti zaposlenike da im čitaju mailove

Tvrtka je podastrla ispise njegovih privatnih poruka bratu i zaručnici putem Yahooa kao dokaz kršenja tvrtkine zabrane korištenja maila u privatne svrhe.

Tvrtke moraju osigurati da su zaposlenici svjesni toga da uprava provjerava njihovu elektroničku poštu koju koriste za rad, odlučio je Europski sud za ljudska prava u utorak u presudi koja predstavlja prekretnicu.

U presudi u slučaju privatne tužbe muškarca koji je dobio otkaz prije 10 godina zbog toga što je koristio elektroničku poštu u privatne svrhe kako bi razgovarao sa svojom obitelji, suci su utvrdili da su rumunjski sudovi propustili zaštititi privatnu prepisku Bogdana Barbulescua jer njegova tvrtka nije prije toga dala na znanje da se prati njegova prepiska.

Tvrtka je podastrla ispise njegovih privatnih poruka bratu i zaručnici putem Yahooa kao dokaz kršenja tvrtkine zabrane korištenja maila u privatne svrhe.

Europski sud u Strasbourgu presudio je sa 11 glasova prema 6 da su rumunjski suci podržavajući poslodavca propustili zaštititi Barbulescuovo pravo na privatni život i prepisku.

IZVOR

No Comments