7.4.2020. – Krešimir Sever za Narod.hr o krizi uzrokovanoj koronavirusom: ‘Poslodavci su dužni radniku isplatiti ugovorenu plaću’


U medijima se pojavljuju informacije da se podiže minimalna plaća na 4000 kuna, međutim, radnici koji još rade ovih dana svjedoče da im dolaze na potpis aneksi ugovora s iznosom od 3250 kn.

O toj situaciji razgovarali smo s predsjednikom Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimirom Severom.

On ističe kakonije promjenjen iznos minimalne plaće, već iznos koji država daje kao potporu poslodavcima zbog krize uzrokovane koronavirusom. Taj jeiznos potpore u ožujku iznosio 3250 kn za pojedinog radnika, tj. onoliko koliko je minimalna plaća, a u travnju iznosi 4000.

“Ove mjere potpore koje daje država su sa 3250 dignute na 4000 kuna za svakog radnika kod svakog poslodavca koji ostvari pravo na takvu potporu s tim da je poslodavac dužan radnicima isplatiti i razliku. Dakle, to nije promjena u sustavu minimalne plaće kao takve već potpore poslodavcima. Ono što nije jasno iz same mjere jest što to znači za nekoga tko je i do sada plaćao minimalnu plaću radnicima, a država mu sad daje više od toga.

Nije se promijenio iznos minimalne plaće u Republici Hrvatskoj nego se promijenila potpora koju država daje zbog bolesti COVID-19. Ona je za ožujak mjesec iznosila 3250 kn, znači, za sve one koji su ostvarili pravo na tu potporu za ožujak, oni će u travnju uz isplatu plaće svojim radnicima imati obvezu podmiriti plaću tim radnicima u visini u kojoj su ti radnici ostvarivali pravo temeljem kolektivnog ugovora, pravilnika o radu ili ugovora o radu. Oni koji su imali minimalnu plaću i dalje je to minimalna plaća. Oni koji su imali veću plaću od toga, poslodavac im je dužan isplatiti veću plaću, osim ako je u međuvremenu došlo do izmjena kolektivnog ugovora, pravilnika o radu ili je, ako nema ni jednog ni drugog, poslodavac s radnikom sklopio dodatak ugovora o radu u kojemu je zamijeniio pripadajući iznos plaće.

Hoće li i oni radnici koji imaju ugovorenu plaću 3250 kn dobiti 4000 kn u svibnju?

Dakle, ovo je samo ono što je država dala kao potporu, a za isplatu plaća u svibnju slijedi ta potpora u visini 4000 kn s tim da će država na taj iznos podmiriti pripadajuće doprinose.”– rekao je Sever i dodao:

“Mjere su izrazito jasne. Ono što jedino nije jasno što s potporom koja se sada od travnja mjeseca dodjeljuje pojedinim poslodavcima, a to će se odraziti na isplate plaća u svibnju: što je s tvrtkama gdje poslodavac ima radnika prijavljenog na minimalnu plaću, a gdje mu država trenutno daje višu potporu – od 4000 kn? Sasvim je logično da u tom slučaju on ne može radniku isplatiti niže od onoga koliku mu je država dala potporu. To će još očito netko morati protumačiti.”

Sever je posebno naglasio da poslodavac mora radniku isplatiti ugovorenu plaću.

“Poslodavac ne smije umanjiti radnikovu plaću ispod razine ugovorenog. Ugovorena plaća se mora isplatiti radniku upravo u toj visini. Mi znamo da je dio poslodavaca tumačio da je od države dobio 3250 kn i da je to onaj novac koji je radniku dužan uplatiti iako je radnik imao, primjerice, ugovorenu plaću 5000 ili 6000 kn. U tom slučaju poslodavac vara radnika, a time i državu. On je dužan isplatiti razliku. Jedino kad to ne mora, to je u uvjetima kada je sa sindikatom dogovorio izmjene kolektivnog ugovora, u kojima je promijenio pravilnik o radu ili u kojima je s radnikom potpisao dodatak ugovora o radu u kojem su se on i radnik dogovorili da će on u određenom razdoblju radniku isplaćivati nižu plaću od one koju je imao ranije ugovorenu. U svemu ostalome je dužan radniku isplatiti razliku do pune ugovorene plaće.”

 

 

IZVOR

Comments are closed.