15.11.2019. – Kolektivni pregovori u HŽ Infrastrukturi: Priopćenje reprezentativnih sindikata


U skladu s dogovorom na zadnjem sastanku  Pregovarački odbor poslodavca dostavio nam je svoj cjeloviti prijedlog (radno pravni + tarifni dio) novog KU.  Nakon analize zaprimljenih materijala sa žaljenjem moramo konstatirati da da je prijedlog poslodavca nepovoljan za radnike HŽ Infrastrukture. Poslodavac kroz svoj prijedlog radnicima nudi povećanja pojedinih prava istovremeno ih uvjetujući smanjenjem drugih postojećih prava. Pojednostavljeno, poslodavac ne nudi ništa – makar ne radnicima.

Kako prijedlog Pregovaračkog odbora poslodavca prije svega omalovažava radnike, a ne zadovoljava niti minimum ciljeva koje su reprezentativni sindikati postavili za ove kolektivne pregovore zatražili smo i održali dodatne sastanke s Predsjednikom Uprave.

Još jednom smo naglasili da se prava radnika HŽ Infrastrukture nisu povećavala od 2007. godine, te inzistiramo da Uprava uloži dodatne napore i poduzme potrebne aktivnosti  kojima će se omogućiti značajna poboljšanja prava u Kolektivnom ugovoru.

Danas smo poslodavcu uputili svoj prijedlog tarifnog dijela Kolektivnog ugovora i očekujemo da će se nakon priprema Pregovaračkog odbora poslodavca kolektivni pregovori žurno nastaviti.

Mi smatramo da naši zahtjevi nisu nerealni i da u ničemu ne odudaraju od trenutnih trendova u Republici Hrvatskoj. Radnici  HŽ Infrastrukture itekako zaslužuju poboljšanje svog položaja kroz bolji KU, a pogotovo uzmemo li u obzir  sva odricanja koja godinama mirno podnose.

Kolektivne pregovore nastavljamo u dobroj vjeri, čvrsto uvjereni da će se kroz socijalni dijalog postići kompromisi na zadovoljstvo radnika HŽ Infrastrukture.

PRIOPĆENJE

 

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske
Sindikata infrastrukture HŽ
Sindikat željezničara Hrvatske

Comments are closed.