5.6.2024. – Austrijanci dobili posao obnove pruge – pobijedili međunarodnu konkurenciju iz Španjolske, Turske i Kine


HŽ Infrastruktura odabrao je izvođača koji će raditi na obnovi dionice željezničke pruge Zadar-Knin. Tvrtka registrirana u Zagrebu, Swietelsky d.o.o., podružnica austrijske kuće koja se specijalizirala za provođenje projekata prometne infrastrukture, pobijedila je međunarodnu konkurenciju na natječaju. Naime, njihova je ponuda izabrana kao najpovoljnija, a vrijednost ugovora koji će sklopiti s HŽ-om iznosi 68,7 milijuna bez PDV-a, odnosno 87,1 milijuna eura s PDV-om.

Osim ponude Swietelsky, na natječaj je pristiglo još pet ponuda. Natjecale su se još tri turske tvrtke Cengiz Insaat Sanayi, Doğuş i Yapł Merkezi inșaat ve Sanayi A.ș. koji je ponudu predao s tvrtkom iz Cavtata, španjolska Comska i kineski China Civil Engineering Construction Corporation. Njihove ponude bile su također niže od procijenjene vrijednosti od 90 milijuna eura bez PDV-a, a najvišu je dala tvrtka Doğuş grupe, Zadranima najpoznatije kao investitor Hotela Maraska, koja je tražila 89,8 milijuna eura bez PDV-a.

Obnova pruge duge 95 kilometara financirat će se zajmom Europske investicijske banke. Radovi bi trebali trajati četiri godine, a uključuju obnovu 22 tunela, radove na željezničkim prijelazima te izmještanje na pojedinim dionicama. Završetkom rekonstrukcije pruge, luka Gaženica napokon bi se trebala staviti u punu funkciju, jer bi brodski teret mogao željeznicom dalje biti transportiran po Hrvatskoj i Europi.

Radi se tek o prvoj fazi projekta, nakon koje je najavljivana obnova zgrada željezničkih kolodvora na toj trasi, među kojima je i onaj u Zadru, a zatim i ambiciozniji zahvati poput povezivanja Gaženice prugom do središta grada i zračne luke.

IZVOR

Comments are closed.