15.3.2021. – Kolektivni pregovori u HŽ Infrastrukturi: Priopćenje reprezentativnih sindikata


Niti nakon 7. sastanka pregovaračkih odbora sindikata i poslodavca, održanog 15. ožujka 2021. godine nije postignut dogovor koji bi doveo do sklapanja novog KU. Pregovarački odbor sindikata je na današnjem sastanku obavijestio poslodavca da prekida ove kolektivne pregovore. Također danas je poslodavcu predana i najava industrijske akcije — štrajka.

Podsjećamo, KU HŽ Infrastrukture d.o.o. istekao je 28. veljače 2021. godine i trenutno se nalazi u produženoj primjeni.

Reprezentativni sindikati su s ciljem postizanja kompromisa, uvažavajući gospodarske okolnosti uzrokovane epidemiološkom situacijom i potresima u RH, odmah na početku pregovora izrazili spremnost da se o cijenama sata rada pregovaramo u posljednjem kvartalu 2021. godine (namjera je ovaj KU ponovno ugovoriti na rok od 1 godine). Bez obzira na najavljenu spremnost reprezentativnih sindikata poslodavac čvrsto ustraje u namjeri da radnicima HŽ Infrastrukture i dalje nudi samo “mrvice”.

Naše zahtjeve sveli smo isključivo na ugradnju neoporezivih dodataka u kolektivni ugovor.

U odnosu na ono što imamo sada poslodavac nudi rast od 1400,00 kn godišnje isključivo kroz jednokratne dodatke na plaću: regres i uskrsnicu. Podijelimo li navedeni iznos na 12 mjeseci dolazimo do sramotnih i omalovažavajućih 116,66 kn mjesečno, odnosno rast od 1,67%! Nakon 14 godina bez rasta plaća!

Ova ponuda poslodavca daleko je od onoga što je potrebno za postizanje kompromisa, sklapanje novog kolektivnog ugovora i očuvanja socijalnog mira u HŽ Infrastrukturi d.o.o.

Za više detalja obratite se svojim sindikalnim povjerenicima.

PRIPĆENJE (pdf)

Comments are closed.