10.12.2020. – Zašto je sindikalnim središnjicama uskraćen rad na izradi Nacrta prijedloga Zakona o referendumu?


Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata i Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputili su danas zajedničko priopćenje vezano za Nacrt prijedloga Zakona o referendumu. U nastavku prenosimo tekst priopćenja:

Dana 4. prosinca 2020. godine Ministarstvo pravosuđa i uprave u javno je savjetovanje uputilo Nacrt prijedloga Zakona o referendumu. O tome da se u proteklom razdoblju uopće radilo na izradi ovog propisa, reprezentativne sindikalne središnjice su, kao socijalni partneri, opet saznale iz medija.

I unatoč činjenici da je ovo pitanje od velike važnosti za sindikate, ili baš zato, Ministarstvo pravosuđa i uprave nije provelo transparentan i uključiv postupak izrade propisa, u skladu sa Sporazumom o osnivanju GSV-a.

Tako izgleda stvarni socijalni dijalog o pitanju koje je od vitalnog interesa za sindikate i organizacije civilnog društva, ali i za hrvatsko društvo i demokraciju u cjelini!

Sindikalna očekivanja bila su korektna i realna jer je ministar Malenica član Vlade RH čiji je premijer tijekom nedavne predizborne kampanje u više navrata isticao važnost i opredjeljenje vladajuće stranke za socijalni dijalog, kao i žaljenje što u prethodnom mandatu tome nije posvećeno više vremena.

Ovaj nas postupak tim više iznenađuje jer se identičan scenarij odigrao i prošle godine nakon čega su sindikalne središnjice u rujnu 2019. godine tadašnjem (i sadašnjem) ministru uprave, Ivanu Malenici uputile pismo kojim su ukazale na neprihvatljivu činjenicu da informacije o radu na ovom Zakonu redovito saznaju iz medija te upozoravaju na to da je sindikalnim predstavnicama za vrijeme mandata njegovog prethodnika uskraćen pristup radnoj skupini za izradu Zakona, kao i konkretne informacije o smjeru i sadržaju zakonskog prijedloga, odnosno rješenjima koja se njime propisuju.

Upravo su na poziv Ministarstva uprave, sindikalne središnjice još u veljači 2019. godine imenovale svoje predstavnice u Radnu skupinu za izradu Nacrta prijedloga zakona o referendumu, ali  nikada nisu uključene u rad skupine jer nisu bile pozvane ni na jedan sastanak. U odgovoru ministra Malenice iz listopada 2019. godine stajalo je da je zadnji sastanak Radne skupine održan u ožujku te godine te da će „cijeneći doprinos socijalnih partnera u izradi kvalitetnih zakonskih rješenja, pa tako i u ovom slučaju“ sindikalni predstavnici biti pozvani na prvi sljedeći sastanak Radne skupine. Uz odgovor je dostavljena i Odluka o dopuni Odluke o osnivanju i imenovanju Radne skupine (16. svibnja 2019.) kojom se sindikalne predstavnice imenuju članovima, ali ni nakon toga nisu pozvane ni na jedan sastanak. Znači li to da Radna skupina nije radila? Jasno je da je jer je prijedlog propisa izrađen, ali se očito u postupak izrade nije željelo uključiti predstavnike onih organizacija kojima je taj instrument građanskog aktivizma i participacije važan i u kojem su i dosad bile izuzetno uspješne.

Socijalni dijalog se ne vodi putem medija i e-savjetovanja.

Vrijeme je da se Vlada RH odluči želi li socijalni dijalog ili farsu!

Vilim Ribić, MHS, predsjednik
Krešimir Sever, NHS, predsjednik
Mladen Novosel, SSSH, predsjednik

IZVOR

Comments are closed.